Megtörtént a beavatás? Megérkezett az inox vagy kerámia kezdőszett? Hogyan csináljam meg a Matém? Ebben a posztban azt fogjuk megtudni, hogyan kell elkészíteni a Matét hogy a legjobb élményben legyen részünk!
Fontos! Ha ezt a posztot hamarabb látod akkor először olvasd el a Hogyan kezdjük el #2-őt hogy véletlen se maradjon ki a beavatás ha szükséges.
A maté elkészítése nem olyan nehéz dolog mint aminek tűnik, de vannak dolgok amikre fontos figyelni, hogy a tökéletes élménybe legyünk részünk.
Az elkészítés:
- A száraz tökbe öntsünk 1/2-2/3-ig Yerbát
- A tenyerünkkel fedjük le a tök tetejét és rázzuk.
- Döntsük meg a tököt és állítsuk rá a bombillára.
- Öntsük az "üres" oldalra egy kis vizet és hagyjuk állni 3 percig. (a kezdőknél hideget ajánlok mert nem lesz annyira keserű az első felöntés)
- A bombillával a felázott teát tapasszuk a többi teára, hogy elkészüljön a hegy.
- Szúrjuk a bombillát a hegy alá.
- Öntsük a 70-80°C- os vizet az üres oldalra és elvezzük a Yerbát. (tea csomagolásán ott az ajánlott hőfok).
Szárítás:
Ha elfogyasztottuk a Matét kaparjuk ki a Yerbát a kukába, wc-be vagy akár a kertbe. Mossuk ki a tököt hogy ne maradjon benne yerba, majd törüljök szárazra egy papírtörlővel. FONTOS hogy sose szárítsuk a tököt fejjel lefelé!! A tököt tegyük egy napos légjárta helyre szájjal felfelé hogy másnapra kiszáradjon.
Egy video a hegy elkészítéséhez: https://youtube.com/shorts/oI-572TH5eg?si=A_DmDo5Tz49UuLE8