Megérkezett az első Maté szetted? Ha válasz igen akkor itt az ideje a beavatásnak!
Mi is az a beavatás? Nos a Matézással nem mással mint türelemmel kezdődik, de ez abban az esetben igaz ha hagyományos tököt vásároltunk, ha kerámia vagy inox "tököt" vásároltunk ott nincs szükség beavatásnak. A beavatás azért is fontos, hogy ne maradjon benne a tökben a húsa ami a keserű ízhez is vezethet.
Hozzávalók:
- 70-80°C-os víz
- Maga a tök
- Egy tál amibe majd kaparunk
- Egy kanál amivel majd kaparunk
- Papírtörlő
- Yerba (Ne ízesített legyen!)
Hogyan zajlik a beavatás?
A beavatás először azzal kezdődik, hogy:
- A száraz tököt gyengén kaparjuk bele a tálba. Nagyon figyeljünk a középen lévő szárcsonkra hogy annak ne legyen baja.
- A tököt kb 1/2-2/3-ig rakjuk Yerbával.
- A tök alá helyezzünk egy papírtörlőt mert előfurdulhat, hogy szívárog.
- Töltsünk rá vizet és ahogy látjuk hogy magába szívja töltsünk rá még.
- A tököt hagyjuk állni 8-12órára.
- Ha letelt a minimum 8 órara a Yerbát majd a tököt kaparjuk bele a tálba. (Figyeljünk a szárcsonkra!)
- Töröljük szárazra és tegyük ki egy napos helyre száradni pár órara és utánna fogyaszthatjuk is az ízletes Matét.
A beavatás szemléltetésére a következő videót tudom ajánlani: https://youtu.be/d6Oj1JaVew0?si=p_YpgY6qO7bXhGzX